Een onderzoek over huishoudens en zonnepanelen: wat houdt dat precies in?


Het onderzoek 'Huishoudens en Zonnepanelen' is een wetenschappelijk onderzoek naar een veelbelovende en snelgroeiende tak binnen de hernieuwbare energie: stroom opwekkende zonnepanelen voor particulier gebruik. U kunt hierbij denken aan zonnepanelen op daken van huizen, schuurtjes, dakkapellen of bijvoorbeeld opgesteld in tuinen.

Het onderzoek is opgezet en wordt geleid door Lianne Veen, masterstudent 'Management, Economics and Consumer Studies' aan de Wageningen Universiteit. Dit project fungeert als afstudeeronderzoek.

Omdat het aantal door huishoudens geïnstalleerde zonnepanelen razendsnel toeneemt is het een zeer relevant onderwerp voor onderzoek. Er is echter tot op heden maar weinig onderzoek in Nederland gedaan dat zich richt op het werkelijke gebruik van zonnepanelen door huishoudens.


Dit onderzoek richt zich daarom op de volgende twee hoofdvragen:

  • Welke factoren zijn van invloed op de keuze om een PV installatie aan te schaffen?

  • Wat zijn de werkelijke besparingen (in euro's en in kWh) voor huishoudens?

Onder deze hoofdvragen valt onder andere onderzoek naar de kenmerken van het geïnstalleerde zonnepanelen  systeem (grootte, richting, gradiënt, etc), wat de karakteristieken zijn van huishoudens met zonnepanelen, wat de motivaties/drempels waren voor de aanschaf van een PV installatie en of de besparing hoger of lager uitvalt dan verwacht. Dit laatste zou mogelijk kunnen komen door extra energiezuinig gedrag (vanwege het bewustwordingsproces) of juist door extra gebruik van energie (omdat het nu in overvloed 'zelf' geproduceerd wordt).

Om een antwoord te krijgen op deze vragen is een online enquête opgesteld speciaal voor huishoudens met stroom opwekkende zonnepanelen. Maar... zonder respondenten geen data en zonder data geen resultaten! Dus uw deelname is hard nodig en zeer belangrijk!

Wekt uw huishouden zelf stroom op door middel van zonnepanelen? Doe dan nu mee aan de enquête en maak kans op een Irischeque ter waarde van 100 euro!!

Ga naar https://wur.qualtrics.com/SE/?SID=SV_9LTChQxqQUXagqF en vul de enquete in. Alvast bedankt!

Heeft u vragen, opmerkingen of bent u geinteresseerd in de uitkomst stuur dan een mailtje naar zonnepanelen.onderzoek@gmail.com of neem contact op via deze site.